Hele august måned var min familie og jeg på en vegetar-udfordring, hvor vi kun måtte spise vegetar-retter (ink. lidt fisk) til aftensmad. Hvorfor? Både fordi vi herhjemme gerne vil nedbringe vores personlige CO2 aftryk - og her er minus kød en virkelig konkret og meget effektiv metode.
Men også fordi jeg er 100% sikker på, at vores kødvaner kommer til at ændre sig drastisk de næste år - og ved at introducere mere vegetarmad til mine børn, mens de er små, gør jeg dem en tjeneste, så overgangen ikke bliver så svær og pludselig, når de bliver ældre. De vænner sig simpelthen til at spise vegetarisk fra en tidlig alder.
Jeg vil her give dig alle mine bedste erfaringer med at spise vegetarisk med børn - og ikke mindst dele mine (og mine børns!) favorit vegetaropskrifter med dig.
5 tips til en vegetarisk hverdag med børn
- Lån nogle gode vegetarbøger på biblioteket. Det er en fantastisk måde til at blive inspireret og motiveret til at spise mere vegetarisk - og for mig meget mere inspirerende end at finde vegetaropskrifter på nettet. Se mine yndlingsbøger længere nede i artiklen.
- Sørg for at have masser af ingredienser med masser af fedme og smag som fx nødder, ost og avokado, krydderurter, soya og peanutbutter.
- Lad være med at introducere vegetarmaden, som retter børnene kender - men uden kød (fx bolognese, burger, hotdogs mm.). Så undgår du, at børnenes første reaktion er: "øøøøøv, skal vi ikke have kød??" (Jeg taler af erfaring)
- Byg-selv retter er geniale, så børnene selv kan til- og fravælge ingredienser
- Husk, at havregryn også fungerer godt som natmad - også som vegetarer :-)
Vegetarretter i børnehøjde
- Kartoffelpizza
- Indisk curry med kokosmælk, kikærter og garam masala krydderi
- Fiskefrikadeller med kartoffelbåde og gnavegrønt
- Byg selv nudler (jeres favoritnudler, broccoli, ristede svampe, gulerødder, soya og masser af peanuts)
- Fried rice med jeres yndlingsgrøntsager, æg og peanuts
- Pasta med hjemmelavet pesto
- Dhal
- Risotto
- Pitabrød med tunsalat
- Supper!
- Pasta og tomatsovs med kikærter og masser af parmesanost
- Squash-deller med pommes frites og gnavegrønt
- Rudbrødsmadder med ristet torskerogn og remolade
- Risengrød
- Chili sin carne med ris og masser af guacamole og creme fraiche
- Burger med paneret 'kylling' (vi køber dem fra frost)
- Kyllingefri nuggets (vi er vilde med dem fra Naturli') med jeres yndlings tilbehør
- Byg selv wraps med falafler, fetaost og grønt
Jeg linker dig også videre til nogle udvalgte vegetar-opskrifter, som har fungeret rigtig godt herhjemme hos os:
Linsebøffer med cheddar (vi lavede dem i nugget-størrelse med kartoffelbåde til)
Pitabrød med hallomi (børnene fik tomater, agurk og peberfrugt i stedet for de stegte grøntsager)
Sprøde blomkålspakker med spinat
Til sidst vil jeg dele profiler, som jeg synes gør vegetarisk mad ekstra indbydende og lækkert. De har alle et online opskriftsunivers og inspirerer også på Instagram.
The Food Club med Ditte Ingemann
Jeg håber, at jeg har inspireret dig og din familie til at komme (lidt) i gang med flere vegetariske retter. Jeg hepper på jer!